HEADER_SOS_NL-500-2024!

Doorzaaien bij lage temperaturen

De hoge betreding van sportvelden kan er voor zorgen dat velden in de koude maanden deels kaal zijn gespeeld. Een sportveld vervangen is vanwege financiële beperkingen vaak niet mogelijk. Met SOS® is het mogelijk om juist in de koude maanden het sportveld door te zaaien. De snelle kieming van het graszaad zorgt ervoor dat de grasmat binnen een mum van tijd hersteld is. 

Kieming bij bodemtemperatuur van 4 °C

SOS® maakt doorzaaien tijdens en kort na de winter al mogelijk. Het heeft namelijk de unieke eigenschap dat het al kiemt bij een bodemtemperatuur van 4 °C. De snelle kieming en opkomst maken dit snelle herstel mogelijk: binnen twee tot drie weken heeft u weer een mooie, dichte graszode. Een snel herstel van schade na de winter resulteert uiteindelijk in een forse toename van het aantal speeluren.

De resultaten van doorzaaien in de koude maanden met SOS® zijn: minder afgelastingen, beter voetbal (vooral in het zestienmetergebied) en minder blessures.

SOS groeit door waar andere grassen het laten afweten

Normaal gesproken kan men in het najaar prima uit de voeten met een doorzaaimengsel bestaande uit Engels raaigras, mits de condities goed zijn. Maar dat laatste is niet altijd meer het geval in het najaar. De kans op succes van doorzaai in het najaar is groot, ondanks de onzekerheid wat betreft de temperaturen. Met doorzaai wordt namelijk een voorsprong verkregen op mogelijke invasies van onkruiden en het ongewenste straatgas, dat voornamelijk de kop opsteekt in het (vroege) voorjaar. 

 

Vanaf november worden de groeifactoren voor gras zienderogen slechter. Denk hierbij aan te weinig licht, te lage temperaturen en teveel vocht. Hierdoor wordt het risico op stress bij gras vergroot. Dit kan resulteren in fusarium, bladvlekkenziekte en slecht tot geen herstel na betreding of beschadiging.

 

Ondanks dat Engels raaigras in het gematigde klimaat door blijft groeien in herfst en winter is doorzaai met 100% Engels raaigras (Lolium perenne) niet ideaal. Om maar te zwijgen over een mengsel waarin veldbeemdgras (Poa pratensis) voorkomt; veldbeemd is van nature traag en bovendien ook nog een lichtkiemer. Voor beide soorten geldt daarnaast dat de kans op succes alleen maar kleiner wordt naarmate het kouder en donkerder wordt.

Temperatuur

In de praktijk worden veel velden doorgezaaid met een grasmengsel dat bij zo’n 10 °C kiemt. Het probleem daarbij is, is dat straatgras zich al bij 8 °C kiemt. Straatgras komt erg snel op en het ingezaaide of het doorgezaaide mengsel heeft geen kans. Straatgras is een ware nachtmerrie voor de fieldmanager. Voor meer informatie hier over, klik hier. Om straatgras tegen te gaan, zou gekozen kunnen worden voor SOS® van Barenbrug. SOS® kiemt bij lage bodemtemperaturen, al bij zo’n 4 °C.

 

Zo gaat SOS® de strijd aan met SOS® en bij constant doorzaaien geeft het straatgras bijna geen kans zich te vestigen. Klik hier voor meer informatie over SOS®. Bij Barenbrug wordt gebruik gemaakt van de zogenaamde graaddagen. Hierbij wordt berekend na hoeveel graaddagen een grasmengsel of ras begint te kiemen. In die berekening is te zien dat SOS® minder graaddagen nodig heeft dan straatgras.

 

Helaas is hier dus ook in te zien dat straatgras wel veel eerder kiemt dan bijvoorbeeld Engels raaigras. Zo is SOS® dus het ideale doorzaaimengsel bij lage temperaturen om straatgras voor te zijn.

 

Voor meer informatie over graaddagen van gras, klik hier.

Straatgras vs. SOS

Zoals al gezegd kiemt SOS® al bij 4 °C. Daarbij wint het qua snelheid van kieming van straatgras dat kiemt bij een bodemtemperatuur van 8 °C. Stel dat er gekozen zou worden om juist wel met straatgras door te gaan, dan zal blijken dat straatgras erg veel licht nodig heeft. Ook SOS® heeft licht nodig, maar aanzienlijk minder dan straatgras.

 

Op het gebied van vocht en beregening scoren beide grassen ongeveer even hoog. Straatgras en SOS® hebben beide gewoon vocht nodig. Een probleem van straatgras is echter dat wanneer er even niet genoeg vocht komt, dat het dan in een stresssituatie komt. Onder stress begint straatgras zich erg snel te vermeerderen en is het eigenlijk niet meer te houden. Komt er aan de andere kant dan juist weer te veel vocht, dan creëert het snel een dikke viltlaag. Die viltlaag laat op een gegeven moment geen water meer door, wateroverlast kan dan het gevolg zijn. Op de laatste plaats is het zo dat straatgras een grote hoeveelheid stikstof behoeft, SOS® heeft daarentegen veel minder nodig.

 

Voor meer informatie over graaddagen van gras, klik hier.

 

Fieldtopmaker

Wanneer een veld eigenlijk niet meer te redden is, kan gekozen worden voor een fieldtopmaker. Een fieldtopmaker wordt gebruikt om te verticuteren of voor het affrezen van een sportveld. Bij verticuteren wordt het meeste straatgras wel verwijderd, omdat het een ondiepe beworteling heeft en daardoor snel uit de grond wordt getrokken. Na het verticuteren snel doorzaaien met een grasmengsel dat goed voor geschikt is wordt aangeraden.

 

Ook kan gekozen worden voor een wat meer rigoureuze optie, de fieldtopmaker gebruiken om het hele veld af te frezen. Al het gras wordt zo weggehaald en moet worden afgevoerd. Hierna kan voor het beste mengsel worden gekozen om zo snel mogelijk weer een mooie en stevige grasmat te verkrijgen. Een goede optie daarvoor is RPR van Barenbrug.

 

RPR heeft een extreem snelle kieming en vormt door haar horizontale uitlopers een soort van netting in de zode. De plantjes zitten dus als het ware aan elkaar vast en dit vormt de extreme sterkte. Hierdoor gaat het gras maar zelden kapot en mocht er toch schade komen, dan treedt het zelfherstellend vermogen van RPR in werking. RPR vormt zo’n dichte zode dat straatgras daar nauwelijks tussen kan komen. 

 

Constant onderhoud

Om een sportveld mooi en strak te houden is het belangrijk om constant graszaad door te zaaien. Direct na de wedstrijd zijn kale plekken duidelijk te zien, daar kan doorgezaaid worden om straatgras tegen te gaan. Doet u dit niet, dan is de kans groot dat straatgras zich overal vestigt en zelfs dominant wordt op het sportveld. Ook op golfbanen is straatgras een probleem.

 

In de wintermaanden is SOS® een goede optie om door te zaaien. Wanneer het weer wat warmer is, is RPR de beste optie. RPR vormt horizontale uitlopers die een heel netwerk van ijzersterke grasplantjes vormen. Straatgras ziet er dan misschien wel goed en groen uit, maar kan heel vervelende gevolgen hebben die het sportveld uiteindelijk zelfs onbespeelbaar kunnen maken.

 

Wilt u hier meer informatie over, klik dan hier.

 

Goedkoop winterschade herstellen

Ook bij een kleiner budget is het gebruik van SOS® geschikt. Er kan bijvoorbeeld voor gekozen worden om alleen het zestienmetergebied of zelfs uitsluitend het doelgebied door te zaaien. Zo blijven de kosten beperkt, terwijl het aantal speeluren toch toeneemt.

Is de grasmat aan herstel toe? Of het nu het doelgebied in een stadion betreft, het zestienmetergebied bij de plaatselijke amateurclub of het voetbalveldje in in de wijk, kies voor SOS®

SOS

SOS® kiemt zeer snel onder lage temperaturen en is daarom hét redmiddel voor sportvelden.

SOS® kiemt zeer snel onder lage temperaturen en is daarom hét redmiddel voor sportvelden.

SOS® kiemt zeer snel onder lage temperaturen en is daarom hét redmiddel voor sportvelden.

Neem contact met
ons op
Klik hier
Vind een dealer bij
u in de buurt
Waar te koop
terug