Bert Barenbrug werd geboren in Arnhem in 1944. Hij was het vierde kind van de familie Barenbrug. Destijds werd graszaad vaak nog ‘geoogst’ door zolders van hooischuren te vegen. Bert’s grootvader, Joseph, heeft het zaadbedrijf Barenbrug opgericht in 1904 en zijn vader Joop heeft het bedrijf na de Tweede Wereldoorlog verder uitgebouwd.
Na het starten van zijn carrière binnen het familiebedrijf was zijn eerste grote opdracht het starten van Barenbrug Duitsland in 1968. Net voordat ze naar Duitsland verhuisden, trouwde hij met de liefde van zijn leven, Dorothé. Dit was een periode van hard werken, maar zeker ook van geluk. Hun twee zonen, Bastiaan en Frank, zijn beiden in deze tijd geboren. In 1976 vroeg Joop Barenbrug Bert terug te komen naar Nederland om het groeiende bedrijf te helpen managen. Later volgde Bert zijn vader op als president-directeur.
Bert was van mening dat Barenbrug moest uitbreiden, en dan met name buiten Europa. Een van de redenen hiervoor was groei, maar een nog belangrijkere drijfveer was de mogelijkheid om risico's geografisch te spreiden. Deze internationale visie werd werkelijkheid. Barenbrug kocht of startte bedrijven en kreeg zo voet aan de grond in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Polen, Nieuw-Zeeland, Australië, Argentinië en China. De Barenbrug Groep werd hiermee een wereldwijd toonaangevend graszaadbedrijf.
Naast de uitbreidingen op commercieel gebied heeft Bert ook belangrijke lange termijn investeringen geïnitieerd in onderzoek en ontwikkeling. Deze hebben geresulteerd in het huidige sterke rassenportfolio en pijplijn. Het was ook in zijn tijd dat de, inmiddels iconische, gele kleur werd gekozen als de merkkleur van Barenbrug. Vandaag de dag staan onze gele zakken nog steeds voor de kwaliteit en de toewijding van de Barenbrug-familie aan ons product.
Na 25 jaar aan het hoofd van de onderneming te hebben gestaan, is Bert in 2002 met pensioen gegaan als president-directeur en heeft hij de functie van commissaris op zich genomen. In deze functie heeft Bert veel tijd doorgebracht in brancheorganisaties zoals NAK en Plantum, maar ook in de Nederlandse werkgeversorganisatie VNO-NCW. In 2004 vierde Barenbrug haar honderdjarig bestaan en kreeg zij een koninklijk predicaat. Bert ontving van Hare Majesteit, Koningin Beatrix, de koninklijke onderscheiding ‘Officier in de Orde van Oranje Nassau’.
Bert’s twee zonen, Bastiaan en Frank Barenbrug, kozen ook voor een carrière in de zaadbusiness. In navolging van zijn voorbeeld, namen zij opdrachten in het buitenland aan om de industrie te leren kennen. In 2007 traden zowel Bas als Frank Barenbrug toe tot de Raad van Bestuur. Bert besloot af te treden als lid van de Raad van Commissarissen, in het volste vertrouwen dat zijn zonen, de vierde generatie Barenbrug, meer dan in staat waren het bedrijf te leiden.
Na zijn pensionering besteedde Bert meer tijd aan zijn hobby's, waaronder jagen, golfen en varen. Ook ging hij beeldhouwen en reisde hij de wereld rond met zijn vrouw Dorothé. Bovendien bracht hij graag tijd door met zijn vier kleindochters - de 'vijfde generatie' van Barenbrug.
Collega's over de hele wereld zullen zich Bert herinneren als een toegewijd, nuchter, hardwerkend en warm persoon die de basis heeft gelegd voor het internationale succes van dit familiebedrijf. Bert gaf iedere medewerker het gevoel deel uit te maken van die familie.