Zo groen was gras nog nooit

Barenbrug heeft in haar strategische plannen opgenomen dat ze over 15 jaar volledig klimaatneutraal wil ondernemen. De eerste grote stappen voor het behalen van deze doelstelling zijn inmiddels gezet. Barenbrug kijkt hierbij kritisch naar het bedrijfsproces dat een graszaadje doorloopt voor het in een akker van een boer of in een tuin van een consument wordt gezaaid. Daarnaast staat ook een duurzaam gebruik hoog in het vaandel bij ontwikkeling van nieuwe grassen.

 

Gras, van nature al een topper in de lijst ‘groene’ producten. Het alledaagse plantje kan evenveel koolstof in de bodem vastleggen als dezelfde oppervlakte aan bomen. In het gebruik van gras is nog een wereld te winnen. Hierin ligt bij Barenbrug Research de focus als het om de ontwikkeling van nieuwe grassen gaat. Grassen voor openbaar groen die langzamer groeien om de maaibeurten te reduceren of grassen die groeien met minder water zijn recente voorbeelden.

Minder kunstmest nodig

Het nieuwste ras uit de koker van Barenbrug presteert uitstekend bij een minimale stikstof gift. Hiermee zijn boeren in staat om met minder kunstmest eiwitrijk ruwvoer te telen om hun dieren te voeden. Het ras is inmiddels ook goedgekeurd door CSAR, de Nederlandse rassenlijst commissie die rassen beproeft op een breed scala van landbouwkundige eigenschappen. Ook voor zaadverbetering, normaliter worden hier grondstoffen voor gebruikt die onder micro plastics geclassificeerd worden, heeft Barenbrug een complete lijn op organische basis ontwikkeld.

Onderweg naar klimaatneutraal ondernemen

De eerste projecten voor een duurzamer bedrijfsproces zijn inmiddels gerealiseerd. Zo zijn er dit jaar 572 zonnepanelen geplaatst om de volledige research locatie in Wolfheze van stroom te voorzien. In het magazijn van de hoofdvestiging in Nijmegen zijn de heftrucks vervangen voor heftrucks met slimme laders waarmee 20% energie bespaard wordt. De kantoren en het magazijn zijn voorzien van LED-verlichting en de afvulinstallatie van de graszaadzakken is voorzien van een energy safe-functie, waardoor de motoren uitsluitend draaien als er daadwerkelijk zakken gevuld worden. Met een warmtepomp wordt restwarmte uit de laboratoria getransformeerd voor de warmwater voorziening. Dit levert een energiebesparing op van maar liefst 80%.

Barenbrug gaat verder

Ook volgend jaar staan er projecten in de planning die bedrijfsprocessen binnen Barenbrug verduurzamen. Niet voor niets zeggen we met enige trots: ‘Zo ‘groen’ was ons gras nog nooit.

terug