Versla de droogte
Langdurige droogte kan uw grasmat ernstig beschadigen. Water Saver® voorkomt dat probleem. Waar andere grasplantjes verdrogen, blijft Water Saver® wél groen. De Barenbrug Research rassen die worden gebruikt in Water Saver® blinken uit in droogte- en hitte-tolerantie.
Water Saver® bevat rietzwenkgras, Engels raaigras en veldbeemdgras van Barenbrug. De Barenbrug veldbeemdrassen staan bekend om hun herstellend vermogen (veerkracht) na een droge periode. Waar andere rassen het laten afweten bij droogte of hitte, zal een ras als Barimpala weer snel groen worden.
Specifieke Barenbrug rietzwenkrassen
De specifieke Barenbrug rietzwenkrassen zorgen voor een zeer diepe beworteling, hebben een fijnere bladtextuur en hebben een sterkere droogtetolerantie dan traditionele rietzwenkrassen. Het aandeel Engels raaigras in Water Saver® zorgt ook nog eens voor een snelle vestiging en is specifiek geselecteerd op droogtetolerantie.
De uitgebalanceerde combinatie van de beste Barenbrug rietzwenk-, Engels raai- en veldbeemd-rassen in Water Saver® zorgt voor de uitmuntende tolerantie van droogte en hitte.
Beregeningsniveau was 50% van de evapotranspiratie (ET). Metingen waren uitgevoerd over een periode van twee jaar.
Diepe beworteling de weg naar succes
Dankzij de diepe beworteling van Water Saver® haalt het gras water uit diepere lagen. Reguliere grasplantjes wortelen ondieper en zijn enkel in staat water uit de toplaag te halen (bovenste 10 tot 15 cm). Er hoeft niet eens extreme droogte op te treden en het plantje gaat al dood. Het rietzwenkgras in Water Saver® kan tot meer dan 60 cm diepte wortelen en slaat water en voeding (suikers) op in haar wortels. Het bouwt dus als het ware een buffer op voor droge tijden. Veldbeemd zorgt voor intensieve groei in de breedte. Hierdoor ontstaat er een uitgebreid netwerk van ondergrondse uitlopers en wortels.
Besparen op water en kosten
Dankzij het gebruik van Water Saver® kan tot wel 70% van de totale hoeveelheid irrigatiewater worden bespaard. Bij een in Italië gemiddeld verbruik van 200 liter water per m2 per maand levert dit in het groeiseizoen, lopend van mei tot oktober, al snel een totale reductie van 0,70 x 1.000 liter is 700 liter per m2 op. Per hectare is dat 7.000 m3 water! In euro’s kunnen de besparingen, afhankelijk van de regio, oplopen tot meer dan € 15.000 per hectare.