Veld zonder veldbeemd: RPR de beste combinatie volgens Bertus Gibcus
Sportpark Horsterpark in Duiven (Nederland) bestaat momenteel uit zeven voetbalvelden, twee trainingsvelden gras, vier wedstrijdvelden en een kunstgras train- en speelveld. Deze velden worden jaarlijks meer dan 400 uur bespeeld door de 1200 leden van v.v. DVV uit Duiven, dus sterk gras is een vereiste. Daarom worden de reeds gerenoveerde velden sinds twee jaar ingezaaid met RPR: uitlopervormend Engels raaigras.
Bertus Gibcus, gerenommeerd persoon binnen de sportgras sector, heeft jarenlang mensen opgeleid, als medewerker van IPC Groene Ruimte. Daarnaast heeft hij jarenlang praktijkervaring opgedaan als terreinmeester en greenkeeper. Tegenwoordig houdt hij strak in de gaten of aannemers de renovatie van de velden bij DVV Duiven vakkundig uitvoeren.
Snel en stevig gras: de perfecte combinatie voor sportvelden
Sinds drie jaar wordt jaarlijks een van de velden gerenoveerd. Zo’n veld wordt vervolgens middels jaarlijks onderhoud in optimale conditie gehouden en hoeft pas na 15 jaar opnieuw gerenoveerd te worden. Bij renovatie wordt de oude grasmat verwijderd, waarna een nieuwe toplaag ontstaat door de oude toplaag te mengen met nieuw zand. Sinds twee jaar wordt er RPR ingezaaid. Hiervoor noemt Gibcus de volgende redenen: “Ten eerste heeft RPR de perfecte combinatie voor sportvelden. Zo is het net zo stevig en sterk als veldbeemd en heeft het de snelle opkomst en het concurrentievermogen van Engels Raaigras. Bovendien gedijt Engels raaigras goed op vochtrijke grondsoorten, zoals klei. De eerste keer dat we RPR gebruikten was best spannend. We hadden nog nooit een veld zonder veldbeemd ingezaaid, maar het veld voldeed aan alle verwachtingen. Dat is ook de reden dat we het vaker gaan doen. Dit was het tweede veld dat na groot onderhoud in 2013 is ingezaaid.”
Uitstekende bespelingstolerantie
Gibcus noemt de kwaliteit van het veld uitstekend, ondanks de hoge bespelingsgraad. “De velddichtheid is prima. Het mooiste aan dit sportveld is dat de wortels extreem goed vestigen, tot wel 20 centimeter aan toe. Ook valt het aantal diepgaande wortels op. Dit komt mede door een perfecte bodemstructuur waarbij de klei en zand prima egaal zijn gemengd. Wat begin april opvalt is dat er al volop activiteit in de plant is en dat de wortels meer dan 20 cm lang zijn”, aldus Gibcus.
Regenerating Perennial Ryegrass
RPR staat voor Regenerating Perennial Ryegrass, ofwel zelfherstellend Engels raaigras: Engels raaigras dat horizontale uitlopers vormt, de zogenoemde determinate stolons. Deze uitlopers zorgen voor een natuurlijk netwerk in de bodem. Hierdoor wordt een dichte zode behouden waarop ook de meest heftige duels kunnen worden uitgevochten, zonder onnodig schade op te lopen. RPR zorgt dus voor een unieke combinatie in de grasmat: een hoge betredingstolerantie en een snel zelfherstel voor een minimale speelschade en een goede conditie van de mat. Meer over RPR klik hier.