Luzerne laat soms duidelijk zien aan welke voedingsstoffen het gewas behoefte heeft. Over het algemeen worden voedingsstoffentekorten veroorzaakt door een slechte inoculatie, te weinig P/K-bemesting of slechte bodemkwaliteit.
Stikstoftekort – geelachtig/lichtgroene planten, achterblijvende ontwikkeling. Dit wijst op een tekort aan actieve Rhizobium-bacteriën in de bodem, wat veroorzaakt kan zijn door het gebruik van ongecoat zaad, een lage bodem-pH of een tekort aan molybdeen.
Fosfortekort – achterblijvende ontwikkeling, planten zijn stijf en staan rechtop. Blad neigt tot krullen en kleurt paars. Komt meestal voor in het voorjaar, wanneer de bodemtemperatuur laag is.
Kaliumtekort – kleine witte plekjes op de oudere bladeren, op de bladrand. Wordt later geel. Komt vaker voor na eerste snede en gewassen met een kaliumtekort zijn gevoeliger voor winterschade.
Magnesiumtekort – jongere bladeren vergelen, bladrand blijft in eerste instantie groen. Kan ook als kaliumtekort worden geïdentificeerd.