Bonsilage Plus beste inkuilmiddel
In 2010 heeft BLGG AgroXpertus - mede op verzoek van Barenbrug - aan u gevraagd of u een toevoegmiddel heeft gebruik. De cijfers zijn nu verzameld.
Conclusie: Bonsilage Plus komt als beste inkuilmiddel uit de bus.
Er zijn vele inkuilmiddelen die goed zijn in conserveren en er zijn ook veel middelen die goed zijn in broeiremming. Maar er zijn maar weinig middelen die goed zijn in beide. Zaad&Voer zet de meest opvallende conclusies op een rij.
Opvallend is dat veehouders weinig kuilen hebben ingestuurd met zouten en zuren als inkuilmiddel. Door het lage aantal van 29 inzendingen moeten deze cijfers met een korreltje zout genomen worden. Als tweede valt op dat de controlegroep - de groep die geen inkuilmiddel heeft gebruikt – kuilen heeft die dubbel zo broeigevoelig zijn dan kuilen met Bonsilage Plus. Bonsilage Plus blijkt ook een uitstekende conservering te geven, namelijk 10 procent beter dan de onbehandelde kuilen. Dit betekent dat met Bonsilage Plus behandelde kuilen beter opgenomen worden.
Als vierde valt op dat het azijnzuurgehalte van Bonsilage-kuilen veel hoger is dan onbehandelde kuilen. In de grafiek is het effect van de zuren op de gistontwikkeling te zien. Hoe langer de kuil dicht blijft des te beter de gisten gedood zullen worden. Na een half jaar bewaring zijn de verschillen daardoor nog groter.
Tot slot valt op dat na toevoegen van 200- 250 liter suikers per hectare er in de kuil toch weinig suiker overblijft. Dit komt omdat deze suikers verbruikt worden door schimmels, gisten en ook door niet efficiënte bacteriën. Doordat er weinig suiker overblijft, zijn deze kuilen minder broeigevoelig. Veel boeren voegen echter pas tijdens het voeren suiker toe zodat er veel minder verliezen zijn en er op maat toegevoegd worden. Door tijdens het kuilen Bonsilage Plus te gebruiken is veel minder suiker nodig tijdens vervoeren.
Bonsilage Plus goedkoop
Naast het feit dat Bonsilage Plus goedkoper is dan de meeste andere producten, bewijst het product zich niet alleen bij instituten en universiteiten, maar ook in de praktijk. De bovenstaande cijfers laten dit zien. Ook het gebruiksgemak - gemiddeld 4 kg granulaat, of 8 gram poeder per hectare – is een reden om voor dit product te kiezen. Bonsilage Plus is niet corrosief, dus machines lijden er niet onder. In eerdere artikelen in Zaad&Voer was al te lezen dat Bonsilage Plus zich vijfvoudig terugbetaald in melk.