Dit moet je doen met suikerrijk voorjaarsgras

In het voorjaar bevat gras veel suiker. Suikerrijk gras brengt de nodige risico’s met zich mee. De kuilen zijn gevoeliger voor broei, en het ruwvoer geeft een verhoogde kans op pensverzuring. Met de juiste aanpak kun je veel ellende voorkomen. 

Waarom voorjaarsgras veel suiker bevat

Een van de oorzaken van het feit dat gras in het voorjaar relatief veel suiker bevat is de combinatie van veel zonuren met koude nachten. De grasplant maakt een natuurlijke antivries aan, waardoor het suikergehalte in de plant stijgt. Daarnaast zal een grasplant in verhouding meer suiker bevatten als de bodem droog is. Hoe droger de bodem hoe moeilijker de mineralisatie op gang komt, waardoor de verhouding suiker ten opzichte van eiwit toeneemt. Grasanalyses uit het verleden laten zien dat het suikergehalte in de eerste snede kan oplopen tot 200 gram per kilo droge stof. Najaarsgras bevat gemiddeld 60 gram suiker per kilo droge stof.

 

Restsuiker verhoogt kans op broei

Broei komt tot stand als er restsuiker in de kuil aanwezig is. Suiker is nodig voor de conservering van je graskuil. Deze energiebron wordt omgezet in azijnzuur en melkzuur. Bevat het gras meer suiker dan nodig is voor de conservering, dan blijft  er een deel achter: restsuiker. Zodra er tijdens het uitkuilen zuurstof bij het ruwvoer komt dient deze restsuiker als voedingsbodem voor schimmels en gisten met broei als gevolg. Broei is funest voor de smakelijkheid en voederwaarde van het ruwvoer. Bovendien is ruwvoer met broei ongezond voor je melkvee.

Suikerrijk gras is een gevaar voor pensverzuring

Suikerrijk gras is een belasting voor de koeienpens en kan pensverzuring veroorzaken. Te veel aan deze energiebron kan de pens-pH ontregelen, zeker als je koeien te weinig structuur krijgen. Je herkent pensverzuring bij je koeien door een lage herkauwactiviteit, diarree, een lage drogestofopname en klauwproblemen. De gevolgen van pensverzuring zijn niet gering: de melkproductie en het melkvetgehalte dalen en ook de vruchtbaarheid van je koeien neemt af.

 

Kies voor een drogere voorjaarskuil

Je benut het bladrijke en suikerrijke voorjaarsgras optimaal door droger in te kuilen. Door het hoge aandeel blad heeft het jonge gras weinig structuur waardoor de verteerbaarheid hoog is. Inkuilen met 40 tot 50 procent droge stof is voor de eerste snede optimaal. Houd de veldperiode kort en schud het gemaaide gras minimaal. Omdat droge kuilen vatbaarder zijn voor broei is een inkuilmiddel met broeiremmer een goede investering. Je voorjaarsgras is het dubbel en dwars waard.

Gebruik de restsuiker voor aanmaak propyleenglycol

De restsuiker in je graskuil kun je omzetten naar de gezonde energiebron propyleenglycol. Met de inzet van het nieuwe inkuilmiddel Bonsilage Fit gras verandert de energiebalans van je ruwvoer. De unieke bacteriën in Bonsilage Fit gras zetten suiker om in melkzuur en azijnzuur. Vervolgens transformeert een deel van de suiker en het melk- en azijnzuur naar propyleenglycol. Bonsilage Fit gras verbetert de kwaliteit van ruwvoer, optimaliseert de conservering en remt de broei van de kuil. Geen enkel ander inkuilmiddel is hiertoe in staat.

Gezonde energiebalans verbetert gezondheid melkvee

De gezonde energiebalans die ontstaat door de propyleenglycol belast de koeienpens niet. Hierdoor blijft  de penspH op peil stabiel en voorkom je pensverzuring bij je melkvee. Daarnaast geeft de makkelijk opneembare energie propyleenglycol je koeien een energieboost. Deze extra energie stimuleert een goede stofwisseling. Je koeien voelen zich fitter en worden sneller drachtig. Bonsilage Fit gras minimaliseert het risico op slepende melkziekte.

Voorjaarsactie 10 halen 9 betalen

Tot en met 14 mei geldt de voorjaarsactie 10 halen 9 betalen. Je kunt kiezen uit een combinatie van Bonsilage producten, dus ook je Bonsilage voor je najaarskuilen. Bonsilage producten die je nu koopt kun je ook nog gebruiken in 2022. Lees meer over de voorjaarsactie op barenbrug.be/veehouderij/bonsilage-voorjaarsactie.

Advies over Bonsilage Fit gras

Voor meer informatie en advisering over Bonsilage Fit gras kun u terecht bij de Barenbrug-dealer bij u in de buurt.

terug