Investering in Bonsilage Mais verdient zich dubbeldik terug
Bonsilage Mais bevat drie bacteriestammen die de maiskuil een lage pH geven en de smaak bevorderen.
Een gemiddeld veehouderijbedrijf verliest 300 euro per hectare aan energiewaarde door broei en schimmel in de maiskuil. Dit stelde Blgg Oosterbeek deze zomer op de Ruwvoerdagen in Lelystad. Ook de krachtvoerindustrie onderschrijft het: broeiend voer kost al gauw 2 tot 3 liter melk per koe per dag. Naast een kuil goed aanrijden, onder folie leggen én gewicht op de top van de kuil plaatsen, is de conservering zeer belangrijk. De conservering is op te delen in twee stappen.
Snel veel melkzuur
Bonsilage maïs verbetert de conservering. Het bevat een drietal bacteriestammen, geselecteerd uit de beste maiskuilen. Deze samen zorgen voor de ideale verzuring. De eerste stap is zeer belangrijk voor een betere smaak en minder verliezen. Hiervoor zorgen de bacteriestammen L. Plantarum en de P. Pentosaceus. Zij maken zelfs onder zware omstandigheden heel veel smakelijk melkzuur in de kuil.
Na vier tot veertien dagen begint de tweede stap. De bacteriestam L. Buchneri verbruikt 1 tot 2 procent van het gevormde melkzuur en zet dit om in actief azijnzuur. Azijnzuur doodt de gisten die de broei veroorzaken. Dit proces duurt vier tot zes weken. Tijdens dit proces wordt ook het enzym Ferulate Esterase, gevormd door de L. Buchneri en de L. Plantarum. Dit enzym zorgt er mede voor dat de voederwaarde met 25 tot 55 VEM per kilo voer hoger wordt. In 2001 is die voederwaardeverhoging aangetoond met voederproeven door onafhankelijke instituten in Duitsland. De onderzoeken werden uitgevoerd door Dr. Nußbaum (Aulendorf) en Dr. Spiekerst (LWK Reinland).
Twee zuren nodig
Er zijn middelen in de markt die alleen L. Buchneri bevatten. Het gevolg is dat de mais de eerste stap van de conservering zelf moet doen. Als er niet voldoende melkzuur gevormd wordt, daalt de pH niet ver genoeg, kan er niet genoeg azijnzuur gevormd worden en is het azijnzuur niet actief. Ook zorgt melkzuur voor meer smaak, zodat de dieren meer vreten. Het is daarom beter een inkuilmiddel te kiezen dat zowel melkzuur als azijnzuur vormt. Bonsilage Mais is zo ‘n product.
Door het gebruik van Bonsilage Mais vermindert de kans op broei en schimmel aanzienlijk. Bonsilage Mais kost gemiddeld ongeveer de 55 euro per hectare, waarmee u 300 euro aan verlies kunt voorkomen. Naast het voorkomen van broei en schimmel wordt ook de voederwaarde hoger en verbetert de smaak.
Bron: Zaad&Voer, magazine voor de kwaliteitsbewuste veehouder; uitgave 2009/3 Nederland