‘De tweede helft van het seizoen maakt klaver een inhaalslag’

Witte en rode klaver zit al jaren bij melkveehouder Anton van der Hoog uit Enspijk in het rantsoen. “Het is vooral de stikstofbinding en de smakelijkheid waar ik het voor doe.” De tweede helft van het seizoen is qua saldo zijn beste periode. “Wat ik dan maai, gaat vers voor het voerrek. Ik zie dat de koeien eerst de klaver eruit vreten. Dat komt door de smakelijkheid. Ze nemen in die tijd zo’n 1 kg droge stof meer op. Het eiwitgehalte in de melk stijgt en de productie ligt in die periode 10 procent hoger.”

Fris groen gewas en minder roest door de klaver

Van der Hoog heeft 160 melkkoeien, 80 stuks jongvee en 96 hectare land, waarvan 18 hectare mais. Op zijn huiskavel van 45 hectare weidt hij zijn koeien. De veldkavels gebruikt hij voor graswinning. Hij zaait al jaren in met klaver. De kavels waar hij zijn koeien weidt, staat witte klaver. Op zijn veldpercelen staat zowel witte als rode klaver. “De eerste en tweede snede daarvan kuil ik in. In het voorjaar zie je toch dat het gras de klaver verdringt, dus dan speelt de klaver nog geen grote rol. De tweede helft van 
het seizoen maakt de klaver een inhaalslag. Ik heb dan minder last van roest in het perceel en door de stikstofbinding blijft het gras frisser. Ik voer dit dus vers aan het voerrek.” Zijn jaarrond productie ligt op 9.000 liter met 4,50 procent vet en 3,50 procent eiwit. 

 

Stikstofbinding

De witte klaver in de beweidingspercelen is er vooral voor de stikstofbinding. “In samenwerking met PPP Agro Advies hebben we enkele jaren geleden proeven gedaan met klaver. We weidden koeien op een perceel met klaver en een perceel zonder. Het verdere regime was hetzelfde. Daaruit bleek dat het de koeien niet zoveel uitmaakt. We zagen geen substantiële verschillen in opname of productie. Ze aten bijvoorbeeld niet eerst de klaver eruit. Toch vind ik het de moeite waard om klaver in te zaaien. Door de stikstofbinding hoef ik minder kunstmest te strooien.”

“Het is vooral de stikstofbinding en de smakelijkheid waar ik het voor doe.”

Anton van der Hoog
Melkveehouder

Constant blijven sturen

Klaver in het rantsoen wordt door menig melkveehouder toch gezien als lastig. Het past niet in het management, is een veelgehoorde klacht. Van der Hoog ziet dat anders. “Het is inderdaad lastig om gecontroleerd te voeren, maar dat is met puur gras ook. Je weet nooit precies hoeveel eiwit je dieren opnemen. Je moet gewoon constant blijven sturen met het rantsoen. Heb je veel grasgroei, maar valt er ineens 20 mm regen, dan weet je dat het ureumgehalte zal gaan stijgen. Daar moet je dan rekening mee houden.”

 

Bodem

Daarnaast is aandacht voor de bodem een terugkerend thema bij Van der Hoog. “We zitten hier op zware klei en dat vraagt een specifieke aanpak. Klaver is gevoelig met beweiden. Daar moet je opletten. Soms staat er heel veel klaver en sommige jaren denk je: waar is de klaver? Het is van groot belang om je grasbestand op orde te hebben, maar dat geldt ook als je geen klaver voert. Zo moeten we ervoor zorgen dat we niet te zware snedes van het land halen, want dan daalt het eiwitgehalte.”

De pH van zijn grond is goed. Hij hoeft weinig kalk te strooien om de juiste pH-waarde te halen voor zijn grasklaver. Het enige nadeel vindt hij dat rode klaver een driejarig gewas is. “Onze grond is niet geschikt om door te zaaien. In overleg met de loonwerker zouden we daar nog eens een goede methode voor moeten vinden.”

Een week geleden, half juni, heeft hij de tweede snede van het land gehaald. Daarin zat veel rode klaver. “Als ik het heb over veel klaver, dan gaat het over zo’n 30 procent van het perceel. Overwoekeren, ook een veelgehoorde aanname, doet het niet.”

Advies & Aankoop

Barenbrug producten & advisering vindt u bij onze gespecialiseerde dealers. Voor contact met Barenbrug kunt u het contactformulier invullen.

terug