Voer als bron van energie

Tijdens een bezoek aan de boerderij van de familie Rys wordt al snel duidelijk dat hier met veel liefde voor de dieren gezorgd wordt. Met behulp van de producten van Barenbrug behalen ze bovendien uitstekende resultaten.

We nemen je graag mee naar het pittoreske Maldegem, waar Koen Rys als vierde generatie samen met vader Frank het veebedrijf runt. “We zitten al sinds 2006 ‘aan deze kant’,” verduidelijkt Koen, terwijl hij naar de hoofdbaan wijst die het perceel in twee verdeelt. Sinds 1998 draait Koen mee in het bedrijf. Het is hard werken, maar het loont. “We zijn langzaam gegroeid tot het punt waarop we nu zitten, groter hoeft het voor mij niet. We zitten ook hier aan onze limiet met 200 staldieren” vertelt de trotse veehouder. 

 

Ingezet op automatisering

De afgelopen jaren is er hard ingezet op automatisering; een voerrobot zorgt voor een stabiele aanvoer van kuilvoer in de stallen. “Daar maken we sinds vorig jaar gebruik van – in het begin was het natuurlijk wat wennen voor de dieren, maar nu schrikken ze niet meer op als de robot voorbijrijdt.” Integendeel; de dieren blijven verbazend rustig tijdens de ronde. “We merken dat de dieren een stuk rustiger zijn – waar het vroeger een echte rush was bij de voedermomenten, zorgt de constante aanvoer net voor rust.” Met resultaat; de melkgift is erop vooruitgegaan. “De productie van de dieren die anders achteraan in de rij stonden, is er nog het meest op verbeterd. De stabiele aanvoer zorgt ervoor dat ook zij hun portie kunnen krijgen”

Samenstelling voer is van levensbelang

De vooruitgang in de melkgift is ook te danken aan de samenstelling van het voer. “Voor ons is een goede samenstelling van het ruwvoer van levensbelang. De dieren eten meer, sparen hun krachten voor een hogere melkproductie, en uiteindelijk daalt onze kost per liter.” Dankzij de vertegenwoordiger van Barenbrug kwamen ze Bonsilage Fit Gras en Bonsilage Forte op het spoor.

 

Geen kuilverliezen

“We verliezen quasi niets op onze kuil. We besteden veel aandacht aan het proces, maar dankzij Bonsilage hebben we ook de garantie dat wat erin gaat, er ook weer uit komt. Ik denk niet dat we een hectare verliezen op de 45 die we inkuilen. Het is een intensief proces, dat wel – binnen de 24 uur kuilen we het gras in.” Daarbij gaat er specifiek aandacht naar het hard aandrukken van de lagen, en wordt er zo schoon mogelijk aangedrukt. Ruw as in de kuil blijft een aandachtspunt, maar door het gras droger in te kuilen is het lager dan voorheen. 

 

Door Bonsilage hoger rendement op het melkvee

“We gebruiken Bonsilage Fit Gras nu sinds een jaar of vijf. Dankzij de unieke omzetting van restsuiker en melkzuur in propyleenglycol is het een echte energieboost voor de dieren”, vertelt de Vlaamse veehouder met volle overtuiging. De toename in productie is het mooiste bewijs van de werking. De koeien eten meer, er is nagenoeg geen kuilverlies en de opname van voedingsstoffen is erop vooruitgegaan. Tevreden is een understatement. “Het grootste verschil merken we wel bij het najaarsgras. Waar ze het voorheen links lieten liggen, eten ze het nu dankzij Bonsilage Forte met veel smaak op. Ook tijdens de grauwe wintermaanden leveren de koeien een veel hogere melkproductie.” Door de producten correct te gebruiken, behaalt het veebedrijf een veel hoger rendement op het melkvee. “We zouden het eens een jaar zonder Bonsilage moeten proberen om het exacte effect te meten, maar dat risico nemen we natuurlijk liever niet.”

 

 

Lees ook het verhaal van de melkveehouder Herman D'Hauwe uit Sint-Lievens-Houtem.

terug